דרושות משפחות אומנה מצפון הארץ

מחוז צפון 

מחוז צפון בארגון שחר מתחיל בקריית שמונה ומסתיים באזור חדרה ומעניק שירות של אומנה טיפולית לילדים ובני נוער המופנים על ידי משרד הרווחה מכל רחבי הארץ.

עוד מקום המדינה, הקיבוצים, המושבים והיישובים הקהילתיים היו מקום מפלטם של ילדים ללא עורף משפחתי ובית. עם גלי העלייה הגדולים בתחילת שנות ה-40 וה-50, עשרות אלפי ילדים שעלו ללא הוריהם ומשפחותיהם נקלטו בקיבוצים ברחבי הארץ והשתלבו בהם כ"ילדי חוץ" או כילדים שאומצו לחיק המשפחות בקיבוצים השונים ברחבי הארץ. המפעל הקיבוצי, שתמיד ידע להתגייס למשימות הלאומיות שהיו על הפרק, קלט לקרבו ילדים רבים והעניק להם בית חם, ילדות מטיבה ובטוחה ובסיס יציב להמשך התפתחותם. מאז, עולם האומנה השתנה ללא שיעור.

בעשרים השנים האחרונות שירות האומנה עבר הפרטה ועמותות וארגונים שונים אשר עובדים תחת משרד הרווחה החלו לאתר משפחות אומנה, להכשיר אותם וללוות אותם ואת ילדי האומנה לאורך כל הדרך. בנוסף, התחדדה ההבנה על חשיבות שימור הקשר של הילד עם משפחתו הביולוגית.

מדוע הצורך באומנה כל כך חשוב? 

הצורך בבתי אומנה ממשיך לגדול, כאשר חלק מהאזורים חווים עלייה במספר הילדים הזקוקים לאומנה.

מי שמתבונן באומנה מבחוץ, עשוי לתהות מדוע זה כל כך חשוב? אולי חלקם אפילו חשבו להפוך להורים אומנים אבל היססו להתקדם בתהליך. ההסבר הבא, עשוי לעזור להבין מדוע יש צורך בשירות זה.

מגמה חדשה – "אומנה קהילתית"

פעמים רבות, מספר אחים יוצאים יחד מהבית ומשרד הרווחה יחד עם רשויות הרווחה וארגון האומנה עושים כל שביכולתם על מנת שלא להפריד בין האחים כדי שיוכלו לחיות ולגדול ביחד. מחקרים רבים גם מצביעים על חשיבות שימור הקשר בין האחים בהוצאות חוץ ביתיות אך לצערנו, הדבר לא תמיד אפשרי בשל העומס של טיפול בשני אחים בעלי צרכים שונים על משפחה אחת.

 

בשנים האחרונות, זיהינו וקידמנו מגמה מבורכת של "אומנה קהילתית" מספר משפחות מקיבוץ, מושב או ישוב קהילתי אשר קולטות ביחד מספר אחים מאותה המשפחה. כך, כל ילד גדל במשפחה שיכולה להקדיש לו את מירב התשומות והמשאבים אך גם לשמור על קשר קרוב, מטיב ויום יומי עם אחיו הביולוגים. גם המשפחות עצמן נהנות מהתהליך כיוון שהם עוברות אותו עם עוד משפחות בסביבתן ויכולות להיעזר, להיתמך וגם לסייע למשפחות שנמצאות במצב שלהן.

המשפחות מלוות על ידי מנחת אומנה מטעם ארגון שחר, מקבלות סיוע, הדרכה וליווי אינטנסיבי ודמי החזקה קבועים מטעם משרד הרווחה. העובדה כי ישנם מספר ילדי אומנה בקיבוץ מסייעת לילדים להיקלט בהצלחה גם במסגרות החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי וכך כלל הקהילה משתתפת במעשה המבורך.

בטיחות ויציבות = בית

המטרה העיקרית של האומנה היא לספק סביבה בטוחה ויציבה לילד שלא יכול להיות עם הוריו מסיבה כלשהי. סביבה שמרגישה כמו בית, במקום פנימייה או מרכז מגורים אחר מתאימה בדרך כלל לילד.

ילדים שנעקרו מבתיהם, זקוקים למקום שבו הם יכולים להרגיש בטוחים. פעמים רבות, אין להם מושג איך מרגיש בית אוהב. הורים אומנים עוזרים להם ללמוד איך זה לאכול, לישון ולשחק במקום בטוח.

לעתים קרובות, במקום שהם כינו בעבר בית לא התקיימה שיגרה ועליהם ללמוד איך זה לקום וללכת לבית הספר בכל יום, לאכול ארוחות קבועות ולקבוע לוחות זמנים. הידיעה מה עומד לקרות מדי יום מעניקה לילדים תחושת יציבות שלעתים קרובות חסרה להם מאוד.

הורי האומנה כדוגמא אישית

להורים אומנים תפקיד חשוב: ללמד ילדים איך נראית משפחה. במשפחת אומנה, הם מקבלים את תשומת הלב וההכוונה האישית הדרושים להם כדי לצמוח ולהתפתח בהתאם לגילם. הם רואים מה המשמעות של להיות הורה, כך שכשהם גדלים, הם יודעים מה מצופה מהם.

חוק האומנה לילדים בישראל התשע"ו, 2016

מה נדרש על מנת להתקבל כמשפחת אומנה בישראל?

אלו תנאי הסף:

תנאי סף 1

גילאי ההורים

על הורי האומנה להיות בגילאי 25-56

תנאי סף 2

היעדר רישום פלילי

לא ניתן לשמש כהורה אומנה עם רישום פלילי

תנאי סף 3

מצב בריאותי תקין

המצב הבריאותי של ההורים צריך להיות תקין, על מנת שייוכלו לגדל ולדאוג לילד/ים נוספ/ים.

תנאי סף 4

הכנסה קבועה

על הורי האומנה להיות בעלי הכנסה קבועה של אחד מבני הזוג (שהיא לא קצבה)

תנאי סף 5

השכלה

הורי האומנה צריכים להיות בעלי 10 שנות לימוד לפחות, עם יכולת לקרוא ולכתוב

תנאי סף 6

מקום בבית וגם בלב

חשוב שיהיה לכם מקום בבית עבור ילד/ת האומנה וגם זמן פנוי מבחינת שעות העבודה

מהתחלה ולאורך כל הדרך

אנו מלווים אתכם ומקנים לכם ידע

כמה עובדות על ארגון שחר

הסבר קצר על תהליך הרשמה כאומנה

זה לא קשה בכלל, זה דווקא קל!

1

ראיון ראשוני ואיסוף מידע ופרטים אודות המשפחה.

2

פגישת היכרות במשרדי שחר, במחוז הקרוב למקום מגוריכם.

3

מילוי שאלונים והבאת מסמכים רלוונטיים.

4

ביקורי בית.

5

השתתפות בקורס הכשרה ואבחון שנערך ע"י ארגון שחר.

תהליך המיון והאבחון

הינו תהליך בחינה הדדי,
המאפשר הכרות מקרוב.

הכירו את הצוות של מחוז צפון

מר איל גבע, עובד סוציאלי

מנהל מחוז צפון

מנהל המחוז, איל גבע. בעל תואר שני .M.S.W בעבודה סוציאלית. בוגר לימודי פסיכותרפיה קוגנטיבית התנהגותית, מטפל CBT ו- DBT מוסמך ומנחה קבוצות בגישה פסיכודינמית.

איל משמש כמרצה ומנחה מטעם התכנית הלאומית למניעת אובדנות בהובלת משרד הבריאות של תוכניות מניעה והתערבות בשעת חירום ומצוקה.

בעברו, ניהל את השירות הסוציאלי בבית הספר בקציני ים בעכו.

ליצירת קשר: eyal@shahar.org.il

הצוות המוביל של מחוז צפון

גב' אורית שני

עובדת סוציאלית וראש צוות מחוז צפון

בעלת תואר שני M.S.W בעבודה סוציאלית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכת סטודנטים. בהכשרתה בוגרת קורס התערבות טיפול דיאדי הורה-ילד באומנה, קורס ראשי צוותים וקורס ניהול ומנהיגות. בעלת ניסיון בתחום האומנה ובעבודה עם ילדים ונוער בסידור החוץ ביתי כ- 25 שנים, ביניהן עבודה במחלקה לשירותים חברתיים, פנימייה טיפולית לנערות בסיכון וקורת גג לנוער. עובדת בארגון שחר כ-6 שנים.

רחלי וולך- ראש צוות, בעלת תואר שני M.S.W בעבודה סוציאלית, בוגרת קורס פקידי סעד לחוק הנוער הנוער ועבודה בתחום כעשור, מדריכה בכירה בתחום שיקום נפגעי נפש, ועבודה בתחום שיקומי פרטני וניהולי כשני עשורים. רחלי הינה בוגרת לימודי אימון בסיסי עם התמחות בילד ונוער ובעלת ניסיון בתחום אימון בעזרת סוסים, מלווה מתבגרים באופן פרטני וקבוצתי להתפתחות אישית, ובהכשרתה אף בוגרת קורס ראשי צוותים וקורס ניהול ומנהיגות. בעברה שימשה כמנהלת שירות טיפולי בפנימייה פוסט אשפוזית, כמו גם ריכוז תחום האומנה במחלקה לשירותים חברתיים, כיום עובדת בארגון שחר כשנתיים.

גב' ג'וסלין רוזן

פסיכותרפיסטית ורכזת אבחון והשמות בחברה היהודית

פסיכותרפיסטית בהכשרתה, בעלת קליניקה פרטית לטיפול בילדים ובני נוער מזה 20 שנה, מתמחה בטיפול בבעיות רגשיות והתנהגותיות, חרדות, התעללות מינית, דיכאון, פסיכוזה, בעיות בדימוי ובביטחון העצמי, אלימות במשפחה, הפרעת אישיות גבולית ועוד. כמו כן, מתמחה בפענוח ציורי ילדים, אבחון פסיכולוגי כירולוגי באמצעות כף היד, מדריכת הורים וצוותים מקצועיים וחינוכיים בסוגיות בטיפול ושילוב ילדים מאתגרים בסביבה הביתית והבית ספרית, וכן במציאת דרכים להתמודדות עם ילדים מתבגרים שעברו טראומה.

josselyiner@shahar.org.il

גב' רחלי וולך

עובדת סוציאלית וראש צוות מחוז צפון

ראש צוות, בעלת תואר שני M.S.W בעבודה סוציאלית, בוגרת קורס פקידי סעד לחוק הנוער הנוער ועבודה בתחום כעשור, מדריכה בכירה בתחום שיקום נפגעי נפש, ועבודה בתחום שיקומי פרטני וניהולי כשני עשורים. רחלי הינה בוגרת לימודי אימון בסיסי עם התמחות בילד ונוער ובעלת ניסיון בתחום אימון בעזרת סוסים, מלווה מתבגרים באופן פרטני וקבוצתי להתפתחות אישית, ובהכשרתה אף בוגרת קורס ראשי צוותים וקורס ניהול ומנהיגות. בעברה שימשה כמנהלת שירות טיפולי בפנימייה פוסט אשפוזית, כמו גם ריכוז תחום האומנה במחלקה לשירותים חברתיים, כיום עובדת בארגון שחר כשנתיים.

גב' אסמאא אבו ואסל

עובדת סוציאלית ורכזת אבחונים והשמות
של החברה הערבית במחוז הצפון

אשר פועלת להעלאת המודעות לעולם האומנה בקרב החברה הערבית ולאיתור משפחות איכותיות ומטיבות עבור ילדים שזקוקים לבית. אסמאא בעלת תואר ראשון B.S.W בעבודה סוציאלית, תואר שני M.A בפסיכולוגיה חינוכית יישומית בהתמחות בייעוץ חינוכי, תואר שני M.A במדיניות ציבורית ובעלת תעודת הוראה בחינוך המיוחד. אסמאא עבדה כמרצה בתחום החינוך הרגיל והחינוך המיוחד, ובעלת ניסיון רב שנים בתחום הניהולי, טיפולי והחינוכי בתור עובדת סוציאלית ובתחום החינוך. כמו כן, הינה בעלת ניסיון עשיר בהדרכת הורים, צוותים חינוכיים, ליווי נוער בסיכון ופיקוח ובקרה על תוכניות לימוד במסגרת חינוכית. בעלת וותק שבע שנים בתחום העבודה סוציאלית בשיקום, בריאות הנפש, נוער בסיכון ומשפחות אומנה, כיום מנחת אומנה בארגון שחר מחוז הצפון ורכזת אבחונים והשמות מזה 4 שנים.

asmaa@shahar.org.il

0 +
ילדי אומנה שהושמו בארגון שחר לאורך השנים
0 +
אנשי מקצוע מנוסים ומקצועיים בארגון שחר
0
שנות ותק של אנשי הצוות

אתם שואלים, אנחנו עונים!

קיבצנו כאן מגוון שאלות בנושא נפוצות עבורכם

משך התהליך מספר שבועותוהוא כולל מתן מידע מפורט למשפחה על הנושאים השונים בחיי היום יום איתם מתמודדת משפחה אומנתבתום התהליךמגיש הארגון בקשה למשרד הרווחה לאשר את המשפחה כמשפחת אומנה.

  • דמי החזקה חודשיים.
  • לווי צמוד של עובד/ת סוציאלי /ת החל מהשלבים הראשונים ולאורך כל הדרך.
  • סיוע וטיפול עי צוות רב מקצועי.
  • הנחייה וייעוץ אישי בבית משפחת האומנה.
  • הדרכה וליווי מקצועי בהפעלת התכנית הטיפולית של הילד.
  • טיפול משפחתי

משפחת האומנהבליווי מנחת המשפחה הצמודה של ארגון שחרמאפשרים את שילוב הילד בקהילהתוך שמירה על קשר עם משפחתו הביולוגית ושיתופה בטיפול במידת האפשר.

ארגון שחר שם לו למטרה מרכזיתכבר בשלבי הטיפול הראשוניםלשפר את הקשר בין ההורים הביולוגים לילדיהם ואף לחדשו במידת הצורךכך שיוכלו לחזור למשפחתם כאשר הדבר יתאפשר.

חברה

אנו מאמינים כי חוסנה האמיתי של חברה נמדד תמיד לפי יכולתה לדאוג לאדם שזקוק לסיוע ותמיכה. כל אדם צריך שתהיה לו הזכות לחיות בכבוד בסביבה אנושית, בריאה ומקבלת.

"כשטוב לאחר, טוב גם לי".

רווחה

מאז שהקמנו את ארגון שחר, אנו מודים לבורא עולם שזכינו להשפיע לטובה על גורלם של מאות אנשים. אנו עושים זאת באהבה מתוך תחושה עמוקה של אחריות ומחויבות להמשיך את השליחות שלנו להעניק לכל מי שצריך הזדמנות להתפתח ולגדול.

"אצלנו לסייע לאדם זו זכות ולא חסד".

 

 

משפחה

הטבע ברא את האדם לחיים בסביבה משפחתית מוגנת, אוהבת ותומכת. בארגון שחר מאמינים כי:

"בית חם משנה את העולם".

 

מוכנים לבדוק התאמה?​​

© כל הזכויות שמורות לארגון שחר שירותי אומנה